De stadstuin van Dionne en Uliz

2 nov 2020

Een huis met fundering uit de 14e eeuw en gebouwd rond ca.1845
Een stadstuin van 100 m2 met een kleine veranda
Het ontwerp is ontstaan ca. 20 jaar geleden
Onderhoudsarm: ca. 1x per maand werkzaamheden

Eerst kwamen drie aparte huizen uit op dezelfde tuin. Nu zijn alle huizen van dezelfde eigenaar. Vorige eigenaren hebben de grove structuur van de tuin opgezet en de ronde stenen bogen gemetseld.

De oude muur en ramen van de Koninklijke Goudse plateelfabriek uit 1898 (de Kleischuur verwijst hiernaar) zijn verwerkt in de achterwand. Dat geeft een echte historische uitstraling.
Waar de klimop en brandnetels 5 jaar geleden woekerden door de hele tuin, groeien nu op de
vochtige grond vooral planten zoals hortensia, vlinderstruiken, vingerhoedskruid en varens. In de toekomst wil zij graag dat een roos en een druif in elkaar gaan groeien langs de veranda.
Dionne heeft niet veel tijd om te tuinieren, daarom staan er ook losse planten in potten.

Vervelend: de tuin loopt schuin af naar de ramen van het huis, het regenwater dus ook.
Grootste succes: samenvoegen van oud en nieuw en diverse zitjes, waaronder een hele grote tafel, zodat je op elk tijdstip in de zon kan zitten. Dionne zit er graag met familie of vrienden of gaat er gewoon aan het werk of studeren. In de oververhitte zomers kan je er gelukkig verkoeling vinden, want in de oude binnenstad kan het erg warm worden. Diverse buren in deze straat geven elkaar stekjes of planten en beplanten en onderhouden samen stukjes gemeentelijk groen, zodat er meer natuur in de stad komt.