De water- en plantentuin van Els en Evert

27 okt 2020

Een huis uit 1928
Een tuin van 115 m2 met 2 vijvers
De schuur heeft een groen dak
Het ontwerp is telkens veranderd afhankelijk van het gebruik.
Onderhoudsarm: ca. 1x per 2 weken onkruid dat te hard groeit eruit halen

Wat opvalt is dat er een vijver in de voor- en de achtertuin is, omgeven door veel oeverplanten.
De kleurrijke planten en bloemen zijn vooral gekozen omdat ze bijen, hommels en vlinders aantrekken. Els houdt erg van stekken en ruilen, zoekt een nieuwe bestemming voor planten die anderen wegdoen en experimenteert graag. Zo werd een avocadopit een plant en kunnen vogels een bad nemen in kleine poeltjes tussen stenen in de border. Er zijn 2 zitjes en er is niet alleen uitzicht op de tuin, maar ook op een architectonisch vormgegeven schuur, dat al 38 jaar lang een groen sedumdak heeft! Dat absorbeert veel water, maar moet wel ca. 3x per jaar nagekeken worden op het spontaan groeien van nieuwe kleine boompjes! Om water voor de planten op te vangen is er een regenton geplaatst. Erg handig, dichtbij de border en goed voor de planten.

Vervelend: wat zijn er toch weinig vijvers in de Goudse tuinen, ze zijn niet moeilijk aan te leggen en ze brengen je zoveel plezier.
Grootste succes: de vijvers die zijn gekoppeld aan de regenpijp kunnen bij extreme regenval overlopen. Er leven allerlei diertjes en plantjes in die je ook in de sloot tegenkomt, de visjes en kikkers leven er al vele jaren. De beweging en bloei van de vijver in de voortuin trekt vooral kinderen en voorbijgangers aan!

Els is ook heel actief bij het vergroenen van het terrein van Goudasfalt, ze verzorgt een stuk Heemtuin en in de winter helpt ze met het weghalen van riet uit de griendvelden en met het knotten van wilgenbomen.