André van Kleinwee

9 jul 2020

Alle Goudse bermen staan weer volop in bloei. En dat hebben we te danken aan bermbeheerder en ecoloog André van Kleinwee, die zich hier al veertig jaar voor inzet. Als kroon op zijn harde werk ontving hij de titel BovensteBeste Bermbeheerder 2020.

André zet zich al veertig jaar in voor de natuur, insecten en vlinders. In de jaren tachtig begon André met ecologisch bermbeheer en jaren later bloeien de Goudse bermen als nooit tevoren. Op sommige plekken groeien en bloeien er zelfs allerlei orchideeënsoorten. Collega Marieke van der Meer, productbeheerder Groen en Water, helpt André en zorgt voor het gewone onderhoud. Samen mochten zij vorige week de prijs voor BovensteBeste Bermbeheerder 2020 in ontvangst nemen.

Extra bijzonder

Dat de Goudse bermen er zo mooi bijstaan, is heel bijzonder volgens de jury van de prijs: “Alles groeit op veengrond, dat maakt het extra moeilijk om resultaat te boeken. Maar het kan dus wél. De aanhouder wint! Gouda is een voorbeeld voor andere gemeenten op rijke bodems!”

Gouden duo

Maartje van der Veen van de gemeente Gouda was één van de personen die André nomineerde. Maartje: “De bermen vormen dankzij de inzet van André één grote ecologische verbinding, ook met grote natuurgebieden in en rondom de stad. Marieke kijkt altijd praktisch of iets mogelijk is.”